I 1992 opdagede jeg, at man selv kan lave cremer og anden kosmetik - og at det er sjovt, nemt og billigt.
Efterhånden fik jeg lyst til at eksperimentere i stedet for bare at følge andres opskrifter, men jeg manglede viden om hvordan jeg selv kunne "bygge" en opskrift fra bunden.
Denne blog indeholder en lettilgængelig sammenfatning af den viden man behøver for selv at udforme kosmetikopskrifter.
Bloggen indeholder skabeloner til opskrifter på de mest almindelige kosmetiske produkter. Skabelonerne er udformet så det er let at tilsætte de vitaminer, urteudtræk eller andet man ønsker.
Jeg har også lavet en oversigt over hvilken mængde emulgatorer, der skal indgå i en creme eller lotion for at den kan hænge sammen. Oversigten gør det meget nemt at bygge en opskrift på creme eller lotion helt fra bunden.



Ikke-emulgeret creme/ lotion

Skabelon ikke-emulgeret creme/ lotion.

Hvis du helt vil undgå emulgatorer, eller vil holde dine hudplejeprodukter så simple som muligt, kan du vælge, at lave en creme eller lotion uden emulgatorer. Den består, som alle andre cremer og lotions, af en vand- og en oliedel, men i stedet for at blande de to dele med en emulgator, rystes produktet før og under brug, hvilket er nok til at skabe en meget midlertidig, og grov, ”emulgering” af vand- og oliedelen.
 
 Denne type ”creme” meget hurtig og nem at lave, da den hverken skal opvarmes til en bestemt temperatur eller røres sammen. Metoden udelukker selvsagt brug af faste olier og fedtstoffer.  


Med olieindhold som lotion.
10-15 ml olie.
85-90 ml demineraliseret vand.
Evt.1-2 ml e-vitamin.

Med olieindhold som creme.
25-30 ml. olie.
65-70 ml. vand.
Evt. 1-2 ml e vitamin.

Virkestoffer i mængde der passer portionens størrelse.

Hældes på flaske. Rystes før og under brug.
Det er også muligt at hælde en ikke-emulgeret creme eller lotion på en sprayflaske, men det er meget svært at ryste flasken nok til at der kommer en passende mængde olie med ud.

Virkestoffer, der er opløselige i vand tilsættes vanddelen og virkestoffer, der er opløselige i olie tilsættes oliedelen før de to dele hældes sammen. E vitamin bør tilsættes oliedelen, da det udsætter harskning af olien.
Evt. 2-5 dråber æteriske olie som duftgiver. Husk at æteriske olier også er virkestoffer, samt at mange citrusolier er fotosensibiliserende, dvs. øger hudens reaktion på sollys.

Oliedelen vil lægge sig over vanddelen og modvirke at vanddelen er i kontakt med luften. Holdbar ca. 2 måneder.
Husk, at bruges der ukonserveret urteudtræk i vanddelen nedsætter det holdbarheden til 2-3 dage i køleskab.